Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Εντάξτε την αγκινάρα στο διατροφολόγιό σας

Η αγκινάρα γνωστή από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές της ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό εκτός από ένα νόστιμο λαχανικό είναι και ένα πολύτιμο φάρμακο-ασπίδα απέναντι σε πολλές παθήσεις. Αν και φτωχό σε θερμίδες – μόλις 44/100γρ.- είναι πλούσιο σε συστατικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες κάτι που βοηθά στην σωστή λειτουργία του εντέρου, ανακουφίζει από γαστρεντερικά προβλήματα, βοηθά την πέψη όπως επίσης και την λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Η κιναρίνη μια πικρή ουσία που περιέχεται στην αγκινάρα αυξάνει την ροή της χολής και έχει και αντιπυρετική δράση. Στην κιναρίνη και την σιλυμαρίνη οφείλεται η ηπατοπροστατευτική δράση της αγκινάρας που σύμφωνα με μελέτες μπορούν ακόμα και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Περιέχει το απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων φυλλικό οξύ ενώ βοηθά για την απομάκρυνση της χοληστερίνης από το αίμα που είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνει την κακή (LDL).

Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ η οποία συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας των οστών, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην υγεία του εγκεφάλου. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πόνων της αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Το αφέψημα των φύλλων αγκινάρας έχει διουρητική και αποτοξινωτική δράση. Από μελέτες που έχουν γίνει σε εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας έχει διαπιστωθεί η μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι σε έρευνα που έλαβε χώρα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι οι αγκινάρες, περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και κατέχουν την έβδομη θέση σε μια μελέτη των επιπέδων αντιοξειδωτικών σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα. Τέτοιες αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχονται στην αγκινάρα είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη και πλήθος άλλων φλαβονοειδών και φαινολικών στοιχείων. οι οποίες μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, της λευχαιμίας, του καρκίνου του μαστού και του δέρματος. Περιέχει πλήθος μετάλλων μερικά εκ των οποίων σε υψηλή περιεκτικότητα όπως χαλκό που είναι απαραίτητο για την δημιουργία κολλαγόνου και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, φώσφορο, σίδηρο, και μαγνήσιο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Πλούσια σε βιταμίνη C, για την αντίσταση στα μικρόβια και τις ελεύθερες ρίζες, σύμπλεγμα βιταμινών Β αναγκαίες για τη μεταβολική λειτουργία και μικρότερη περιεκτικότητα σε άλλες βιταμίνες.
Λόγω του ότι δεν περιέχει πολλούς υδατάνθρακες θεωρείται κατάλληλη τροφή για σακχαροδιαβητικούς, ενώ το κάλιο που περιέχει συμβάλει στην διατήρηση του καρδιακού παλμού. Η αγκινάρα ανήκει στις αφροδισιακές τροφές αφού θεωρείται ότι κινεί την αφροδίσια ορμή ενώ μασάζ με αφέψημα φύλλων αγκινάρας τονώνει το τριχωτό της κεφαλής. Θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της μέθης. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εντάξουμε την αγκινάρα στο διατροφολόγιό μας. 

 ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΤΗΝΟΥ SUPERFOODS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου