Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Αγκινάρα και κυναρίνη

Η αγκινάρα είναι δημοφιλής για την ευχάριστη πικρή γεύση της, η οποία κυρίως αποδίδεται σε ένα φυτοχημικό, την κυναρίνη, που βρίσκεται κυρίως στα πράσινα μέρη του φυτού. Η κυναρίνη θεωρείται ένα από τα κύρια βιολογικά ενεργά χημικά της αγκινάρας.
Η κυναρίνη είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στις αγκινάρες. Είναι από τις πιο ευεργετικές ουσίες για την προστασία του ήπατος. Βοηθά στην θεραπεία, αποκατάσταση και ορθή λειτουργία του συκωτιού και επουλώνει οποιαδήποτε κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία του, όπως ηπατική ανεπάρκεια, ηπατίτιδα, κίρρωση, ίκτερο κ.α. Μπορεί ακόμη και να αναγεννήσει τον ηπατικό ιστό.

Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή χολής διευκολύνοντας τη πέψη και μειώνοντας τα γαστρεντερικά προβλήματα. Είναι υπεύθυνη για τη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, Για το λόγο αυτό άλλωστε, η αγκινάρα θεωρείται αποτελεσματική στη θεραπεία της αρτηριοσκλήρυνσης. Κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη προσθέσει την κυναρίνη στα φάρμακα κατά της χοληστερόλης. Συμβάλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στην προστασία των νεφρών και του οργανισμού από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Λόγω της διουρητικής ιδιότητάς της βοηθά στην απώλεια βάρους ή στην απαλλαγή από κατακράτηση υγρών. Επίσης έχει και αντιπυρετικές ιδιότητες

Η κυναρίνη είναι αυτή η πικρή και αρωματική ουσία της αγκινάρας που κάνει ό,τι δοκιμάσετε αμέσως μετά, να σας φαίνεται πως έχει πιο γλυκιά γεύση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου