Υλικά:
9 αγκινάρες
400 γρ. αρνίσιο κιμά
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κιλό γιαούρτι
1/4 φλιτζανιού σουμάκ
1 φλ. ρύζι μπασμάτι (ατμομαγειρεμένο)
ελαιόλαδο
1/4 φλ. κουκουνάρι
λίγες σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Αγκινάρες
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τρίβουμε με λεμόνι.
Βράζουμε μπόλικο νερό με αλάτι, ελαιόλαδο και το χυμό ενός λεμονιού.
Ρίχνουμε μέσα στο βραστό νερό τις αγκινάρες να μαλακώσουν, φροντίζοντας να είναι πάντα βουτηγμένες στο νερό, να μην έρχονται στην επιφάνεια.
Χρειάζονται γύρω στα 25' βράσιμο.
Κιμάς
Σε βαθύ τηγάνι αφήνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψουν και ρίχνουμε τον κιμά.
Τσιγαρίζουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε με τον κιμά στο τηγάνι.
Ρίχνουμε 2 κ.σ. σουμάκ, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε με ξύλινη κουτάλα το ανακάτεμα μέχρι ο κιμάς να πιει το νερό του.
Γεμίζουμε τις αγκινάρες με το μείγμα.
Για τη σος
Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο με το σκόρδο για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. σουμάκ και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα αβγό χτυπημένο και το γιαούρτι μαζί με 2 κ.σ. ζουμί από το νερό που έβραζαν οι αγκινάρες.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις το γιαούρτι «φουσκώσει» αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σοταρισμένο σκόρδο και το σούμακ ανακατεύοντάς τα καλά.
Γεμίζουμε τις αγκινάρες με το γιαούρτι και λίγο πριν το σερβίρουμε βάζουμε για 20 περίπου λεπτά στο φούρνο.
Γαρνίρουμε με τηγανητά κουκουναράκια και συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι που έχουμε ατμοβράσει.
9 αγκινάρες
400 γρ. αρνίσιο κιμά
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κιλό γιαούρτι
1/4 φλιτζανιού σουμάκ
1 φλ. ρύζι μπασμάτι (ατμομαγειρεμένο)
ελαιόλαδο
1/4 φλ. κουκουνάρι
λίγες σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Αγκινάρες
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τρίβουμε με λεμόνι.
Βράζουμε μπόλικο νερό με αλάτι, ελαιόλαδο και το χυμό ενός λεμονιού.
Ρίχνουμε μέσα στο βραστό νερό τις αγκινάρες να μαλακώσουν, φροντίζοντας να είναι πάντα βουτηγμένες στο νερό, να μην έρχονται στην επιφάνεια.
Χρειάζονται γύρω στα 25' βράσιμο.
Κιμάς
Σε βαθύ τηγάνι αφήνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψουν και ρίχνουμε τον κιμά.
Τσιγαρίζουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε με τον κιμά στο τηγάνι.
Ρίχνουμε 2 κ.σ. σουμάκ, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε με ξύλινη κουτάλα το ανακάτεμα μέχρι ο κιμάς να πιει το νερό του.
Γεμίζουμε τις αγκινάρες με το μείγμα.
Για τη σος
Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο με το σκόρδο για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. σουμάκ και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα αβγό χτυπημένο και το γιαούρτι μαζί με 2 κ.σ. ζουμί από το νερό που έβραζαν οι αγκινάρες.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις το γιαούρτι «φουσκώσει» αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σοταρισμένο σκόρδο και το σούμακ ανακατεύοντάς τα καλά.
Γεμίζουμε τις αγκινάρες με το γιαούρτι και λίγο πριν το σερβίρουμε βάζουμε για 20 περίπου λεπτά στο φούρνο.
Γαρνίρουμε με τηγανητά κουκουναράκια και συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι που έχουμε ατμοβράσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου