Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Αγκινάρα, μια τροφή που αγαπά το συκώτι

Η εξάπλωση της χρόνιας ηπατικής νόσου είναι συγκλονιστική. Προσβάλλει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι δυσκολεύονται να θεραπευτούν από τη σύγχρονη ιατρική. Αντ' αυτού, θα πρέπει να ενσωματώσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητά τους για να προστατεύσουν το συκώτι τους από την περαιτέρω ζημία. Δίαιτα και άσκηση είναι συνήθως στην κορυφή της λίστας των βασικών πρακτικών για την ευεξία του ήπατος. Τα γεύματα είναι προσανατολισμένα σε κατανάλωση πολλών λαχανικών. Ωστόσο, λίγα λαχανικά είναι τόσο ισχυρά όσο η αγκινάρα, βοηθώντας τα προβλήματα του ήπατος.

Η αγκινάρα είναι ένα μέλος της οικογένειας του γαϊδουράγκαθου που βοηθά τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι ένα ινώδες, πράσινο λαχανικό που περιέχει κυναρίνη. Η κυναρίνη είναι μια ένωση, φαινολικό οξύ, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνη για την χολαγωγές και χολερετικές της ιδιότητες.
Χολαγωγό σημαίνει ότι προωθεί την απαλλαγή της χολής από το σύστημα, καθαρίζοντας το προς τα κάτω, ενώ χολερετική είναι μια ουσία όταν διεγείρει την παραγωγή της χολής στο ήπαρ.

 Αυτές οι δύο λειτουργίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ευημερία του ήπατος. Αυτό συμβαίνει διότι, εάν η χολή δεν μεταφέρεται επαρκώς στην χοληδόχο κύστη, το ήπαρ έχει αυξημένο κίνδυνο να υποστεί βλάβη.

Αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την ιδιότητα της αγκινάρας να βοηθήσει τα άτομα με χρόνια ηπατική νόσο :

1. Όπως δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου 2010 '' Biological Trace Element Research '', ερευνητές από την Τουρκία διερεύνησαν την επίδραση του εκχυλίσματος των φύλλων της αγκινάρας στο ήπαρ. Βρήκαν ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας  μείωσε το λίπος και τη χοληστερόλη στο ήπαρ.

2. Όπως δημοσιεύεται στην έκδοση της Experimental and Toxicologic Pathology τον Σεπτέμβριο του 2008, οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσο μια προ-θεραπεία με εκχύλισμα αγκινάρας μπορούσε να προστατεύσει από βλάβη το ήπαρ. Βρήκαν ότι το εκχύλισμα αγκινάρας όταν χορηγείται πριν από την έκθεση σε μια γνωστή τοξίνη του ήπατος επιδεικνύει την ικανότητα να προλαμβάνει ηπατική βλάβη.

3. Όπως δημοσιεύεται στην έκδοση του Nutrition and Cancer 2008, Ιταλοί ερευνητές αξιολόγησαν τις προστατευτικές για το ήπαρ επιδράσεις του εκχυλίσματος αγκινάρας σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές του ήπατος. Βρήκαν ότι το εκχύλισμα αγκινάρας επιδεικνύει μια σημαντική αντιοξειδωτική επίδραση ικανή να προστατεύσει τα ηπατικά κύτταρα από βλάβες. Επιπλέον, το εκχύλισμα αγκινάρας παρεμποδίζει τον καρκίνο του ήπατος σε ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα.
 
 Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη της αγκινάρας στο ήπαρ είναι πολλά, από την προστασία από βλάβες, μειώνοντας τον κίνδυνο της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ , μέχρι την αναστολή ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Έτσι, τα άτομα με χρόνια ηπατική νόσο έχουν κάθε λόγο να επιλέξουν τις αγκινάρες ως το υπ 'αριθμόν ένα λαχανικό της επιλογής τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου