Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Αγκινάρα: Φαγητό και Φάρμακο

Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό με ιδιαίτερη γεύση. Μπορεί το εσωτερικό της να γίνει ένα νόστιμο φαγάκι, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα φύλλα της. Μάλιστα η μεγαλύτερη ποσότητα των θρεπτικών της συστατικών βρίσκεται στα φύλλα. Πέρα όμως από την μαγειρική, η αξία της αγκινάρας είναι και ιατρική - θεραπευτική.

Πρώτα απ΄όλα πρέπει να αναφέρουμε την μεγάλη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που ευνοούν την αντιγήρανση. Είναι όμως και πολύ πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνων και κυρίως του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και της λευχαιμίας. Η πιο γνωστή ιδιότητα της αγκινάρας είναι ότι είναι διουρητική. Αυτό το γεγονός ευνοεί την διαδικασία της πέψης (ανακουφίζοντας από τα γαστρεντερικά προβλήματα) και την λειτουργία της χολής. Πέρα από την χολή όμως επιδρά θετικά και στην λειτουργία του ήπατος. Μάλιστα υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν πώς η συμβολή της φτάνει μέχρι και στην αναδόμηση του ηπατικού ιστού. Ακόμη, αναφέρεται πως το εκχύλισμα των βρασμένων φύλλων της συμβάλλει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων από το μεθύσι και την χρήση αλκοόλ. Η αγκινάρα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη και συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Ακόμη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πόνων της αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Στα φύλλα της επίσης αποδίδεται και η ρύθμιση της χοληστερόλης, αφού μειώνει τις τιμές της κακής και αυξάνει τις τιμές της καλής χοληστερόλης. Λόγω του γεγονότος, ότι δεν περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, αποτελεί καλή τροφή για διαβητικούς ασθενείς, αφού ευνοεί τις χαμηλές τιμές σακχάρου. Ακόμη, αναφέρεται πως η κυναρίνη που περιέχει (η πικρή της ουσία) έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου. Η αγκινάρα, επίσης, ανήκει στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφίμων, καθώς θεωρείται ότι αυξάνει την σεξουαλική απόδοση. Η μεγάλη της περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, την κατατάσσει σε ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και κατ΄επέκταση πολλών καρδιακών νοσημάτων. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες που συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, δεν έχουν άδικο όσοι θεωρούν και ονομάζουν την αγκινάρα ως "βασίλισσα των λαχανικών". Εντάξετε την, λοιπόν, στο διαιτολόγιό σας και απολαύστε τα οφέλη της στην υγεία σας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου