Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Αγκιναρομεζές με βασιλικό

Υλικά:

 12 λεπτές φέτες ψωμί
 3 1/2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 8-10 μικρές αγκινάρες τουρσί ή σε ελαιόλαδο στραγγισμένες, ξεπλυμένες και στεγνωμένες σε πετσέτα κουζίνας
 1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
 1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
 1 φλιτζάνι ελιές πράσινες, δίχως κουκούτσια, ψιλοκομμένες
 2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι, ή περισσότερο
 3 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, χοντροκομμένο
 αλάτι και μπόλικο λευκό πιπέρι
 ξύσμα από 1 λεμόνι
 4-5 φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένα - κατά προτίμηση με ψαλίδι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το γκριλ. Σε λαδόχαρτο, απλώστε τις φέτες ψωμί σε μια στρώση και αλείψτε τες με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετήστε σε απόσταση 15 εκ. από το γκριλ και ψήστε μέχρι να ροδίσουν οι φέτες. Αναποδογυρίστε και αφήστε για άλλα 30 δευτερόλεπτα, να ροδίσουν και από την άλλη.
Μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν. Κόψτε σε μικρά κομμάτια τις αγκινάρες. Σε μπλέντερ, δουλέψτε την κρέμα, το γιαούρτι, τις ελιές, το λεμόνι, το κρεμμύδι, 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το μισό ξύσμα, για να πάρετε πολτό. Μεταφέρετε τον πολτό σε γαβάθα, προσθέστε τα κομματάκια της αγκινάρας, δοκιμάστε και βάλτε αλάτι, αν χρειάζεται (οι ελιές συνήθως είναι αρκετά αλμυρές), μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το βασιλικό.
Ανακατώστε και απλώστε κουταλιές από το μείγμα στις φρυγανιές, πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο ξύσμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου