Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα η αγκινάρα

Η αγκινάρα έχει χαρακτηριστεί ως η βασίλισσα των λαχανικών και όχι άδικα. Είναι ένα λαχανικό με πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες αλλά χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία ως συστατικό σε διάφορα καλλυντικά. Περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών αλλά και βιταμινών και μετάλλων όπως θα δούμε παρακάτω.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, C, και Κ. Η βιταμίνη Κ συνεισφέρει στην μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, ενώ η αντιοξειδωτική βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό συστατικό της αγκινάρας είναι το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο μαζί με το κάλιο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην καλύτερα λειτουργία της καρδιάς με αποτέλεσμα να παρουσιάζει καρδιοτονωτική δράση.
Μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που περιέχει η αγκινάρα ενισχύει ακόμη περισσότερο την αξιόλογη θεραπευτική δύναμή της. Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι υπεύθυνες για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την σωστή ανάπτυξη των εμβρύων. Επίσης η υψηλή συγκέντρωση φυλλικού οξέος μειώνει την παραγωγή ομοκυστείνης, ουσία υπεύθυνη για την αθηρoσκλήρυνση.

Στα θρεπτικά συστατικά της αγκινάρας προστίθενται ο σίδηρος και ο χαλκός. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Η έλλειψη του προκαλεί αναιμία και αδυναμία στον οργανισμό. Ο χαλκός συμμετέχει στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού των οστών και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου