Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η υπερτροφή που λέγεται αγκινάρα

Η αγκινάρα, αποτελεί ένα από τα δημοφιλή βρώσιμα λαχανικά της περιοχής της Μεσογείου και είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιδότητές της προς όφελος της υγείας.

Η Αγκινάρα:
  • Είναι χαμηλή σε θερμίδες και λίπος, παρ 'όλα αυτά, είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών. Παρέχει 5,4 g ανά 100 g, περίπου 14% της ΣΗΠ . Οι φυτικές ίνες βοηθούν τον έλεγχο των συνθηκών της δυσκοιλιότητας, μειώνουν την κακή ή "LDL" χοληστερόλη και βοηθά στην πρόληψη των κινδύνων καρκίνου του παχέος εντέρου με την πρόληψη τοξικών ουσιών στα τρόφιμα από την απορρόφηση.
  • Περιέχει ουσίες που αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης και αυξάνει την απέκκριση στην χολή και έτσι έχουμε συνολική μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
  • Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης φολικού οξέος (Β9) παρέχει περίπου 68 μg ανά 100 g (17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης).Το φολικό οξύ δρα ως συμπαράγοντας για τα ένζυμα που εμπλέκονται στη σύνθεση του DNA. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα επαρκή επίπεδα φολικών στη διατροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης, βοηθά στην πρόληψη βλαβών του νευρικού σωλήνα στο νεογέννητο μωρό.
  • Περιέχει επίσης καλές ποσότητες των αντιοξειδωτικών βιταμινών. Βιταμίνη-C (Παρέχει περίπου 20% των συνιστώμενων επιπέδων ανά 100 g). Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αναπτύξει αντοχή έναντι μολυσματικών παραγόντων και αντιμετωπίζει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
  • Είναι μία από τις φυτικές πηγές της βιταμίνης Κ και παρέχει περίπου το 12% της ΣΗΠ. Η βιταμίνη Κ έχει πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των οστών προωθώντας την δραστηριότητα σχηματισμού τους. Επαρκή επίπεδα βιταμίνης Κ περιορίζουν τη νευρωνική βλάβη στον εγκέφαλο. Έτσι, απέδειξε ότι έχει ρόλο στη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
  • Πρόκειται για μια επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως σιλυμαρίνη, το καφεϊκό οξύ και φερουλικό οξύ, που βοηθούν το σώμα να προστατευθεί από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Η συνολική αντιοξειδωτική της δύναμη (ORAC) είναι 6552 μmol TE/100 g.
  • Είναι επίσης πλούσια στη Β ομάδα των βιταμινών, όπως η νιασίνη, βιταμίνη Β-6 (πυριδοξίνη), θειαμίνη, και παντοθενικό οξύ που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη κυτταρική μεταβολική λειτουργία.
  • Περαιτέρω, η αγκινάρα είναι πλούσια πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και φώσφορο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος που βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος με την καταπολέμηση των επιδράσεων του νατρίου. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα ως συν-παράγοντας για την αντιοξειδωτική δράση άλλων ενζύμων. Ο χαλκός απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος απαιτείται για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών ενώσεων, όπως το καροτένιο-βήτα, λουτεΐνη, και ζεαξανθίνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου