Υλικά:
Για την ιταλιάνικη ζύμη
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
1/4 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
1 κουτ. γλυκού μέλι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την ιταλιάνικη ζύμη
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
1/4 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
1 κουτ. γλυκού μέλι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
8 αγκινάρες (από βάζο) σε φέτες
2 μπάλες μοτσαρέλα φρέσκια
1/2 κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
16 φέτες σαλάμι
8 φύλλα βασιλικού κομμένα σε λεπτές λωρίδες
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση:
Βάζουμε το νερό σε μεγάλο μπολ, πασπαλίζουμε με τη μαγιά, τα ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη. Το αφήνουμε 6-8 λεπτά μέχρι να αρχίσει η επιφάνεια του νερού να αφρίζει (να ενεργοποιηθεί η μαγιά). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί και το μισό αλεύρι και με κουτάλα μέχρι να γίνει χυλός. Προσθέτουμε και το αλάτι κι ανακατεύουμε 2 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 6-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλά. Σχηματίζουμε μια μπάλα και τη βάζουμε σε μεγάλο και λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με νωπή πετσέτα κι αφήνουμε τη ζύμη για μιάμιση περίπου ώρα, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, τα ζυμώνουμε πολύ ελαφρά για μισό λεπτό και σχηματίζουμε δύο μπάλες. Τις βάζουμε σε αλευρωμένο βαθύ ταψάκι και το σκεπάζουμε. Τις ξεκουράζουμε για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ανοίγουμε τις πίτσες με το χέρι σε αλευρωμένη επιφάνεια κι αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και τον πλάστη. Απλώνουμε τη σάλτσα στο ζυμάρι με την πλάτη μιας κουτάλας. Επάνω μοιράζουμε τη μοτσαρέλα και το κρεμμύδι και απλώνουμε την αγκινάρα και τον βασιλικό. Τέλος μοιράζουμε στην επιφάνεια και το σαλάμι και μεταφέρουμε την πίτσα σε αλευρωμένο ταψάκι. Ψήνουμε 8-10 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, την πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
8 αγκινάρες (από βάζο) σε φέτες
2 μπάλες μοτσαρέλα φρέσκια
1/2 κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
16 φέτες σαλάμι
8 φύλλα βασιλικού κομμένα σε λεπτές λωρίδες
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση:
Βάζουμε το νερό σε μεγάλο μπολ, πασπαλίζουμε με τη μαγιά, τα ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη. Το αφήνουμε 6-8 λεπτά μέχρι να αρχίσει η επιφάνεια του νερού να αφρίζει (να ενεργοποιηθεί η μαγιά). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί και το μισό αλεύρι και με κουτάλα μέχρι να γίνει χυλός. Προσθέτουμε και το αλάτι κι ανακατεύουμε 2 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 6-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλά. Σχηματίζουμε μια μπάλα και τη βάζουμε σε μεγάλο και λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με νωπή πετσέτα κι αφήνουμε τη ζύμη για μιάμιση περίπου ώρα, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, τα ζυμώνουμε πολύ ελαφρά για μισό λεπτό και σχηματίζουμε δύο μπάλες. Τις βάζουμε σε αλευρωμένο βαθύ ταψάκι και το σκεπάζουμε. Τις ξεκουράζουμε για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ανοίγουμε τις πίτσες με το χέρι σε αλευρωμένη επιφάνεια κι αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και τον πλάστη. Απλώνουμε τη σάλτσα στο ζυμάρι με την πλάτη μιας κουτάλας. Επάνω μοιράζουμε τη μοτσαρέλα και το κρεμμύδι και απλώνουμε την αγκινάρα και τον βασιλικό. Τέλος μοιράζουμε στην επιφάνεια και το σαλάμι και μεταφέρουμε την πίτσα σε αλευρωμένο ταψάκι. Ψήνουμε 8-10 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, την πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου