Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αγκινάρα και ανθοκυανίνες

Οι ανθοκυανίνες είναι μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα σε πολλές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών. Οι ανθοκυανίνες είναι γνωστές και καταγεγραμμένες πολυφαινολικές (αντιοξειδωτικές) ενώσεις, οι οποίες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του σχηματισμού ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν και στις αγκινάρες και είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, τη λειτουργία της μνήμης και της υγιούς γήρανσης. Από μελέτες που έχουν γίνει σε εργαστήρια έχει αποκαλυφθεί ότι οι ανθοκυανίνες διαθέτουν χημειοπροστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου.Σε μερικές επιδημιολογικές μελέτες επί ανθρώπων αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση ανθοκυανινών περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης οι ανθοκυανίνες έχουν καρδιοπροαστατευτική δράση, σταθεροποιούν το κολλαγόνο και ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης C. Βάλτε λοιπόν την αγκινάρα στη σαλάτα ή στην πίτσα σας για να την τρώτε συχνότερα και ωφεληθείτε από τη δράση των ανθοκυανίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου