Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πώς να επιλέγουμε αγκινάρες;

Η αγκινάρα είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της ελληνικής κουζίνας και μαγειρεύεται με ατελείωτες παραλλαγές. Στην πραγματικότητα είναι το μπουμπούκι ενός φυτού από το οποίο συνήθως τρώμε την καρδιά ωμή ή μαγειρεμένη. 
Όταν αγοράζουμε αγκινάρες πρέπει να προσέχουμε το κοτσάνι τους να είναι σφιχτό και να μην κάμπτεται χωρίς μεγάλη αντίσταση. Επίσης όταν είναι φρέσκες οι αγκινάρες έχουν δροσερά εξωτερικά φύλλα με ζωντανό πράσινο χρώμα, τα οποία μαυρίζουν όσο περνάνε οι ημέρες. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της φρέσκιας αγκινάρας είναι το ιδιαίτερο τρίξιμο μου κάνει όταν την πιέσουμε. Αν τα φύλλα παραμένουν προσκολλημένα μαζί είναι φρέσκια αν είναι ανοιχτά όχι. Αν το σημείο της τομής είναι σκούρο είναι μια ένδειξη ότι η αγκινάρα είναι παλιά. Τέλος μια φρέσκια αγκινάρα είναι βαριά και σταθερή. Αποφύγετε μια αγκινάρα με καφέ ή μαλακά σημεία 
Καλό είναι να καταναλώνονται σε 2-3 μέρες από την ώρα που θα κοπούν. Πρέπει να τις πλένουμε πολύ καλά. Το καθάρισμα φαίνεται δύσκολο αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει.Στο μαγείρεμα πρέπει να τις αλείφουμε με αλάτι και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα «χαλάσει» το χρώμα τους, αλλά ότι το μαύρισμα ενός τροφίμου δείχνει πως οξειδώνεται και, κατά συνέπεια, όταν το φάμε, δε θα προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία στα κύτταρα μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου