Υλικά (για 4 μερίδες):
4 μεγάλες αγκινάρες
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
2 κ.σ. βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
225 γρ. άγρια και καλλιεργημένα μανιτάρια (βωλίτες, κανθαρίσκοι, λακτάριοι οι γλυκοί, πλευρώτοι, αμανίτες Καισαρικοί, μανιτάρια του Αί-Γιώργη, όπως και νεαρά αγαρινά). Όλα ψιλοκομμένα, καθαρισμένα, και ξεχωριστά.
Για την ολλανδέζικη σάλτσα
175 γρ. ανάλατο βούτυρο
2 κρόκοι αυγού
Χυμός 1/2 λεμονιού
Αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
4 μεγάλες αγκινάρες
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
2 κ.σ. βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
225 γρ. άγρια και καλλιεργημένα μανιτάρια (βωλίτες, κανθαρίσκοι, λακτάριοι οι γλυκοί, πλευρώτοι, αμανίτες Καισαρικοί, μανιτάρια του Αί-Γιώργη, όπως και νεαρά αγαρινά). Όλα ψιλοκομμένα, καθαρισμένα, και ξεχωριστά.
Για την ολλανδέζικη σάλτσα
175 γρ. ανάλατο βούτυρο
2 κρόκοι αυγού
Χυμός 1/2 λεμονιού
Αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε αλατισμένο νερό. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε την κορφή κάθε αγκινάρας, τα εξωτερικά φύλλα και τους μίσχους. Για να μη μαυρίσουν, δένουμε μία φέτα λεμονιού στη βάση τους. Τις βάζουμε στο νερό που βράζει για 25 λεπτά.
Για τη γέμιση
Tηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και λίγο θυμάρι, σκεπάζουμε και ψήνουμε όσο να βγουν οι χυμοί τους. Ανεβάζουμε τη φωτιά για να εξατμιστούν οι χυμοί.
Στραγγίζουμε τις αγκινάρες και αφαιρούμε τις φέτες λεμονιού. Αφαιρούμε τα μικρά φυλλαράκια στο κέντρο τους, όπως επίσης την ινώδη «καρδιά » τους.
Για τη σάλτσα
Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε μπολ. Βάζουμε τους κρόκους σε ένα άλλο μπολ που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι, έτσι που να έχει βυθιστεί 2,5 πόντους μέσα σε νερό που σιγοβράζει. Προσθέτουμε 1/2 κ.γλ. νερό στους κρόκους και τους χτυπάμε, προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο, το χυμό λεμονιού και λίγο βραστό νερό. Αλατίζουμε.
Συνδυάζουμε 1/3 της σάλτσας με τα μανιτάρια και γεμίζουμε τις αγκινάρες. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη γέμιση
Tηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και λίγο θυμάρι, σκεπάζουμε και ψήνουμε όσο να βγουν οι χυμοί τους. Ανεβάζουμε τη φωτιά για να εξατμιστούν οι χυμοί.
Στραγγίζουμε τις αγκινάρες και αφαιρούμε τις φέτες λεμονιού. Αφαιρούμε τα μικρά φυλλαράκια στο κέντρο τους, όπως επίσης την ινώδη «καρδιά » τους.
Για τη σάλτσα
Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε μπολ. Βάζουμε τους κρόκους σε ένα άλλο μπολ που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι, έτσι που να έχει βυθιστεί 2,5 πόντους μέσα σε νερό που σιγοβράζει. Προσθέτουμε 1/2 κ.γλ. νερό στους κρόκους και τους χτυπάμε, προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο, το χυμό λεμονιού και λίγο βραστό νερό. Αλατίζουμε.
Συνδυάζουμε 1/3 της σάλτσας με τα μανιτάρια και γεμίζουμε τις αγκινάρες. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου