Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Αγκινάρα και φυλλικό οξύ

Η αγκινάρα είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ που ονομάζεται επίσης βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β.
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στο νερό. Για αυτό οι ποσότητες που δεν χρειάζονται στον οργανισμό δεν αποθηκεύονται αλλά αποβάλλονται από τα ούρα. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται κάθε μέρα να προσλαμβάνει από τη διατροφή ή από συμπληρώματα την ποσότητα φολικού οξέος που χρειάζεται.

Γιατί χρειαζόμαστε το φυλλικό οξύ;

Το φυλλικό οξύ απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής. Κατά συνέπεια, το φυλλικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και για να αποτρέψουν την αναιμία. Η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται επίσης με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη στο αίμα, που φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Δεδομένου ότι το φυλλικό οξύ βοηθά να αποτραπούν βλάβες στο DNA, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνου του παχέος εντέρου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου