Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

8 οφέλη για την υγεία από τις αγκινάρες

Εδώ είναι 8 λόγοι για να προσθέσετε περισσότερες αγκινάρες στη διατροφή σας.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Μια μελέτη που έγινε από το USDA διαπίστωσε ότι οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και την έβδομη θέση σε μια μελέτη των αντιοξειδωτικών επιπέδων σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα. Ορισμένα από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά σε αγκινάρες είναι κερκετίνη,  η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη, η λουτεολίνη και η σιλυμαρίνη.

Την πρόληψη του καρκίνου και θεραπεία
Μελέτες που έχουν γίνει με εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας έχει βρεθεί ότι να μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, λευχαιμία, και ο καρκίνος του μαστού. Μια ιταλική μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή που υπάρχουν στις αγκινάρες μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Αυξημένη ροή της χολής
Ο πολτός των φύλλων της αγκινάρας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κυναρίνη το οποίο αυξάνει τη ροή της χολής.


Καλή για το συκώτι
Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό, την συλιμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ευεργετικές στο συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αναγεννήσουν ακόμη και τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό στη λαϊκή και εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και τώρα με τις επιστημονικές μελέτες αποδεικνύεται η ορθή της χρήση.

Καλύτερη πέψη
Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, βοηθάει την πέψη, βελτιώνει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι προς μεγάλο όφελος για το ήπαρ.

Θεραπεία Hangover
Χάρη στις θετικές επιπτώσεις τους στο ήπαρ, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις αγκινάρες ως θεραπεία για τα συμπτώματα της μέθης.

Μείωση της χοληστερόλης
Οι συστατικά στα φύλλα αγκινάρας έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) και στη μεώνει την κακή χοληστερόλη (LDL).

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ένα φλιτζάνι δαμάσκηνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου