Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η διατροφική αξία της φρέσκιας αγκινάρας σε αριθμούς

Σύμφωνα με πολλές μελέτες η αγκινάρα αποδεικνύεται ότι είναι μια από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ηλεκτρολύτες και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Η διατροφική της αξία σε αριθμούς φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Μέση Διατροφική Ανάλυση 100 γραμμάρια φρέσκιας αγκινάρας
Συστατικό
% ΤΗΣ ΣΗΠ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 
47kcal
2%
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 
10,51 γρ. 8%
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 
3,27 γρ. 
6%
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ
0.15 γρ. 
0,50%
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
5,4 γρ. 
14%
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
68μg
17%
ΝΙΑΣΙΝΗ 
1.046 mg 6.5%
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ 
0,338 mg
7%
ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ
0.116 mg 9%
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ
0.066 mg 
5%
ΘΕΙΑΜΙΝΗ
0.072 mg 
6%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 11.7 mg20%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
13IU
0,50%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
0.19 mg1%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ 
14,8 μg 
12%
ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ
ΝΑΤΡΙΟ
94 mg
6%
ΚΑΛΙΟ 
370 mg
8%
ΜΕΤΑΛΛΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
44 mg
4%
ΧΑΛΚΟΣ
0,321 mg
27%
ΣΙΔΗΡΟΣ
1,28 mg
16%
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
60 mg
15%
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
90 mg
13%
ΣΕΛΗΝΙΟ
0,2 μg 
< 0,5%
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ 
0,49 mg 
4,50%
ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ
β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ 
8 μg

ΛΟΥΤΕΙΝΗ - ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ 
464 μg




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου