Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πλούσια σε βιταμίνες η αγκίναρα

Η αγκινάρα περιέχει πολλές βιταμίνες, άλλες σε υψηλή περιεκτικότητα και άλλες σε μικρότερη.
Οι κυριότερες είναι:
Βιταμίνη C: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προκαλεί μεγάλη αντίσταση στα μικρόβια και τις ελεύθερες ρίζες.
Β9 ή φυλλικό οξύ: Απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό και την συντήρηση των κυττάρων. Η έλλειψή της προκαλεί καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Βιταμίνη Κ: Για την καλή υγεία των οστών, του εγκεφάλου αλλά και του δέρματος. Απαραίτητη σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Β6 ή πυριδοξίνη: Απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των μυών. Επίσης συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση του δέρματος.
Σε μικρότερη περιεκτικότητα περιέχει Β5 ή παντοθενικό οξύ, Β3 ή νιασίνη, Β1 ή θειαμίνη, Β2 ή ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Α,Ε κ.α.
Πολυβιταμινούχο τρόφιμο λοιπόν η αγκινάρα που θα πρέπει να μπει στο διατροφολόγιό μας. Άλλωστε οι προτάσεις των σύγχρονων σεφ είναι απεριόριστες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου