Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Έρευνες για την αγκινάρα

Σε όλη την ιστορία, οι αγκινάρες έχουν απολαυστεί όχι μόνο για την λεπτή, ιδιαίτερη γεύση και την υφή τους, αλλά και για τα οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο, μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες για τις ιδιότητες των θρεπτικών συστατικών της αγκινάρας.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2006 μετρήθηκε η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες από 1.113 τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα στοιχεία ήταν ανάλογα με τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ανά μερίδα. Η μελέτη διεξήχθη ανεξάρτητα από τυχόν χορηγούς της βιομηχανίας και είναι η μεγαλύτερη μελέτη σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών μέχρι σήμερα. 
Τα αποτελέσματα:
• Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες αγκινάρες έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών σε 3.559 mmol / μερίδα (το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των λαχανικών ).
• Οι αγκινάρες κατέχουν την τέταρτη θέση για τη συνολική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες από όλα τα 1.113 τρόφιμα και ποτά αναλύθηκαν. Άλλες μελέτες μπορεί να δώσουν ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το πώς μετρούνται και αναλύονται τα αντιοξειδωτικά.
Οι ερευνητές αναζητούν αυτή τη στιγμή σε εκχυλίσματα αγκινάρας, ελπίζοντας να βρουν ακριβώς ποιες ουσίες στις αγκινάρες παρέχουν οφέλη για την υγεία. Αυτές οι προκαταρκτικές μελέτες θα θέσουν τις βάσεις για μελλοντικές κλινικές δοκιμές:
• Εκχυλίσματα αγκινάρας έχουν δείξει την ικανότητά τους να μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου  και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς που πάσχουν από δυσπεψία. Είναι ένα πρόβλημα που έχει αναφερθεί να επηρεάζει μέχρι το 20 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού.
• Εκχυλίσματα φύλλων αγκινάρας έχουν προστατευτική επίδραση στα κύτταρα του ήπατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου