Συνταγή
Για 8 άτομα:
- 750 ml νερό κρύο
- 2 λεμόνια κομμένα στα 4
- 1/3 φλιτζανιού χυμό λεμόνι
- 20 μικρές αγκινάρες με το κοτσάνι τους ή 8-10 μεγάλες, μόνο τις καρδιές
- 250 γραμμ. κουκιά φρέσκα καθαρισμένα ή 1 φλιτζάνι αρακά
- 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο μεγάλες χοντροκομμένες
- 1 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
- 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά βάλτε 1/4 φλιτζανιού από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε λιγότερο από 1 λεπτό, να μη ροδίσει το σκόρδο. Προσθέστε τις αγκινάρες και (προαιρετικά) τα κουκιά ή τον αρακά, το κρασί, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό να τις σκεπάσει. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και βράστε 10-15 λεπτά ή μέχρι οι αγκινάρες μόλις να μαλακώσουν. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι από τον άνηθο, 2 1/2 κουτ. σούπας από το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε και βράστε 5 λεπτά ακόμη. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση, προσθέτοντας κι άλλο λεμόνι αν χρειάζεται ,πρέπει το φαγητό να είναι έντονα λεμονάτο. Βγάλτε από τη φωτιά, και αφήστε να κρυώσει. Πασπαλίστε με τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου