Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ανατομία μιας αγκινάρας

Η αγκινάρα είναι οπτικά από τα πιο συναρπαστικά λαχανικά. Είναι τόσο όμορφο όσο και ευχάριστο στη γεύση. Μπορεί να σας ενδιαφέρει να ξέρετε ότι η αγκινάρα είναι το μπουμπούκι από ένα φυτό της οικογένειας των γαϊδουράγκαθων που αν δεν συλλεχθεί θα ανθίσει σε ένα μπλέ όμορφο λουλούδι που όμως δεν είναι βρώσιμο.Η αγκινάρα είναι ένα σύνολο από μικρά άνθη που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα και που βρίσκονται μέσα στην καρδιά μαζί με το χνούδι, το οποίο προστατεύεται από τα φύλλα, τα οποία γίνονται όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο σκληρά. Για να ανακαλύψουμε με ακρίβεια τη φύση της πρέπει να την κόψουμε στη μέση.
Στο εσωτερικό της εμφανίζονται πρώτα απ όλα τα άνθη που δεν έχουν ακόμα ωριμάσει και τα οποία σχηματίζουν την ανθοταξία. Αποτελούν το πιο τρυφερό και καλό μέρος της αγκινάρας, την καρδιά. Πάνω στο άνθος ακουμπά μια χουφτίτσα από άσπρες ίνες σαν γένια. Το τρίτο τμήμα που περικλείει τα άλλα δύο, είναι τα πράσινα ή μαβί φύλλα, τα οποία προστατεύουν τους ανθούς. Είναι πολύ σκληρά, όπως εξάλλου υποδηλώνει και το όνομά τους, το οποίο στα λατινικά (bractea) σημαίνει μεταλλικό φύλλο. Τα εσωτερικά φύλλα μπορούν να καταναλωθούν και είναι τρυφερά. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ένα τμήμα από το κοτσάνι, 3 – 4 εκ. κάτω από την καρδιά, αρκεί να έχει καθαριστεί κατάλληλα. Αν η αγκινάρα συλλεχθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή για να καταναλωθεί, τότε στο κέντρο των φύλλων εμφανίζονται χνουδωτά πέταλα, χρώματος ροζ με αποχρώσεις λιλά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου