Μπορεί όλα τα λαχανικά και τα φρούτα – το καθένα με τον τρόπο του – να δίνουν τη μάχη τους με τις τοξίνες μέσα στο σώμα μας, όμως μερικά από αυτά πραγματικά ξεχωρίζουν ως δεινοί πολεμιστές των δηλητηρίων. Οι αγκινάρες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Όπως θυμούνται οι παλαιότεροι (τότε που τα κηπευτικά καλλιεργούνταν στην εποχή τους), τα πολύτιμα αυτά λαχανικά έχουν την τιμητική τους την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να δώσουμε στο σώμα – και ειδικά στο συκώτι – μια χείρα βοηθείας για να λειτουργήσει καλύτερα.
Οι αγκινάρες έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την έκκριση χολής κατά 127% μισή ώρα μετά την κατανάλωσή τους. Η χολή μεταφέρει τοξίνες στα έντερα, από όπου και αποβάλλονται. Βοηθούν επίσης στη δυσκοιλιότητα, η οποία προέρχεται από ανεπαρκή έκκριση χολής (απαραίτητη για να ξεκινήσουν οι κινήσεις του εντέρου). Είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή και στην ουσία κυναρίνη, η οποία προκαλεί αυξημένη έκκριση χολικών αλάτων. Προλαμβάνουν τον σχηματισμό χολόλιθων, αλλά προσοχή: είναι τελείως ακατάλληλες για κάποιον που ήδη έχει πέτρες στη χολή. Γενικά οι αγκινάρες αποτελούν φάρμακο της βοτανικής ιατρικής για όλες τις διαταραχές ηπατικής προέλευσης (τροφική δηλητηρίαση, αργή πέψη, ίκτερος, ακόμα και κίρρωση).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου