Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Αγκινάρες με εσπεριδοειδή και αϊολί από κάπαρη

Υλικά:

Για τη σάλτσα αϊολί
2 μεγάλα αβγά
μία σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. φρέσκος χυμός λεμονιού
2¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
3 πιπεριές τσίλι, χοντροκομμένες (μπορείς να τις αντικαταστήσεις με 1/2 κ.γ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς)
1 κ.γ. κάπαρη στραγγισμένη
1 κ.γ. αλάτι Kosher
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για τις αγκινάρες
4 μέτριες αγκινάρες, με τους βλαστούς κομμένους περίπου στο 1,5 εκ.
1 κ.σ. αλάτι Kosher
1 λεμόνι κομμένο στη μέση
1/2 φλιτζ. φρέσκος χυμός λεμονιού
4 κ.σ. ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

1. Βάλε τα αβγά, το σκόρδο και το χυμό λεμονιού στο μίξερ και πρόσθεσε σιγά σιγά το λάδι όσο τα χτυπάς. Μόλις το μείγμα γίνει παχύ, κλείσε το μίξερ και πρόσθεσε τις πιπεριές, την κάπαρη και το αλατοπίπερο. Χτύπησέ τα μέχρι να αναμειχθούν. Αν η σάλτσα αϊολί είναι πολύ πηχτή, αραίωσέ τη με μία κουταλιά νερό. Βάλ’ τη στο ψυγείο.
2. Γέμισε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό, μία κουταλιά αλάτι Κόσερ και το κομμένο λεμόνι. Βάλ’ τη σε μέτρια φωτιά και, μόλις πάρει βράση, πρόσθεσε τις αγκινάρες. Βάλε το καπάκι και άφησέ τες να βράσουν για 35 λεπτά. Βγάλ’ τες από το νερό και άφησέ τες στην άκρη να κρυώσουν.
3. Ζέστανε το γκριλ σε ψηλή φωτιά. Κόψε στη μέση τις αγκινάρες και αφαίρεσε το εσωτερικό. Άλειψε με χυμό λεμονιού και λάδι το κομμένο μέρος κάθε αγκινάρας και πασπάλισε με αλατοπίπερο. Βάλ’ τες στο γκριλ για 5 λεπτά, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, γύρισέ τες και ψήσ’ τες για 1 λεπτό ακόμα. Γαρνίρισε κάθε κομμάτι με 1 κουταλάκι αϊολί και σέρβιρε βάζοντας και άλλη σάλτσα στο πλάι, αν θέλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου