Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Η αγκινάρα στη μάχη κατά του καρκίνου στο πάγκρεας

Την πανίσχυρη αντικαρκινική δράση της αγκινάρας αναδεικνύουν νέα επιστημονικά δεδομένα. Οι αγκινάρες περιέχουν απιγενίνη και λουτεολίνη, φλαβονοειδή που αποδείχθηκε στο εργαστήριο ότι σκοτώνουν τα κύτταρα του ανθρώπινου καρκίνου στο πάγκρεας, μπλοκάροντας ένα σημαντικό ένζυμο, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

«Η απιγενίνη από μόνη της προκάλεσε κυτταρικό θάνατο σε δύο επιθετικές μορφές καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. Ωστόσο, είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα όταν επεξεργαστήκαμε προηγουμένως τα καρκινικά κύτταρα με απιγενίνη για 24 ώρες και στη συνέχεια εφαρμόσαμε το χημειοθεραπευτικό φάρμακο γεμσιταβίνη για 36 ώρες», εξηγεί η Ελβίρα ντε Μέχια που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Συγκεκριμένα, η απιγενίνη μπλόκαρε τη δράση του ενζύμου GSK-3β, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής αντι-αποπτωτικών γονιδίων στα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος. Απόπτωση είναι η διαδικασία κατά την οποία το καρκινικό κύτταρο αυτοκαταστρέφεται επειδή το DNA του έχει υποστεί βλάβες. Σε μια από τις εφαρμογές των φλαβονοειδών στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των καρκινικών κυττάρων που μπήκαν σε διαδικασία απόπτωσης έφτασε το 43,8%, ενώ στα καρκινικά κύτταρα που δεν είχαν υποστεί επεξεργασία με φλαβονοειδή το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 8,4%.

Στην ουσία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα φλαβονοειδή ως προθεραπεία αντί να τα εφαρμόσουν ταυτόχρονα με το σχήμα της χημειοθεραπείας. «Αν και το θέμα εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενο, η έρευνά μας έδειξε ότι παίρνοντας συμπληρώματα με αντιοξειδωτικά την ίδια μέρα με τα φάρμακα της χημειοθεραπείας μπορεί να εξουδετερώνεται η δράση των τελευταίων» επισημαίνει η Τζοντί Τζόνσον, μία εκ των ερευνητριών, που εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα φλαβονοειδή λειτουργούν αντιοξειδωτικά. Έτσι, ακυρώνουν ενδεχομένως την οξειδωτική δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων η οποία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου η οποία μάλιστα έχει λίγα συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι σπάνια γίνεται διάγνωσή του εγκαίρως. Τελικός στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν μια θεραπεία. Στο μεταξύ, θεωρούν πολύ βασικό να βρουν τρόπο αύξησης του προσδόκιμου ζωής των ασθενών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου