Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ο τρόπος για να απολαμβάνουμε αγκινάρα κάθε εποχή

 Οι αγκινάρες άρχισαν να καλλιεργούνται στην Β. Αφρική και στη Σικελία και είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στην Μεσογειακή κουζίνα, και ειδικότερα στην Ιταλία και στην Ισπανία όπου τις μαγειρεύουν με ατελείωτες παραλλαγές. Οι άγριες βέβαια για όποιον μπορεί να τις έχει είναι αληθινή λιχουδιά και, όπως και οι καλλιεργημένες μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους.

Στην ουσία η αγκινάρα είναι το μπουμπούκι ενός λουλουδιού από το οποίο αφού καθαρίσετε τα εξωτερικά φύλλα και το χνούδι, κρατάτε την καρδιά για να την σερβίρετε ωμή ή μαγειρεμένη. Όταν είναι φρέσκες οι αγκινάρες, έχουν δροσερά εξωτερικά φύλλα με ζωντανό πράσινο χρώμα, τα οποία μαυρίζουν όσο περνάνε οι ημέρες. Το κοτσάνι τους είναι σφιχτό και συντηρούνται μέχρι να μαγειρευτούν σε ένα δοχείο με νερό, όχι περισσότερο από 2-3 ημέρες από την ώρα που θα κοπούν. Την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού που είναι διαθέσιμες, οι φρέσκες αγκινάρες είναι η πρώτη μας επιλογή. Αν θέλετε να τις διατηρήσετε, αφού τις καθαρίσετε, τις βράζετε για λίγα λεπτά σε νερό με λεμόνι, και αφού κρυώσουν, τις βάζετε σε σακουλάκι τροφίμων και τις κρατάτε στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες. Αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός για να διατηρήσετε κυρίως τις άγριες αγκινάρες αλλά και τις ήμερες. Στην αγορά, εκτός από τις κατεψυγμένες, μπορείτε να βρείτε μικρές τρυφερές αγκιναροκαρδιές σε λάδι και αρωματικά ή μόνο σε νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου